top of page
Etsi
  • Writer's pictureMiilza Project

Askeleet vihapuheen vastustamiseenVihapuhe on luokiteltu YK:n mukaan yhdeksi Suomen suurimmiksi ihmisoikeusongelmiksi. Vihapuhe on vihan leimaamaa kielenkäyttöä, joka kohdistuu etenkin vähemmistöihin. Usein se sisältää suoraan vihaa tai pyrkii jopa rajoittamaan moniäänistä keskustelukulttuuria. Vihapuhe onkin kaikin sen tavoin hyvin haitallista ja sen vastustaminen on tärkeää. Näillä askelilla sinäkin voit kuitenkin toimia vihapuhetta vastaan.


1. Tunnista vihapuhe! Suoraa vihapuhetta ovat sanat, jotka uhkaavat esimerkiksi vähemmistöryhmän ihmisarvoa tai ihmisoikeuksia. Laajemmin hälyttäviä viitteitä vihapuheesta ovat retoriikan keinot, joissa hyödynnetään esimerkiksi stereotypioita tai jaottelua meihin ja teihin. Myös puheen tyyli voi tehdä puheesta vihapuhetta esimerkiksi sen ollessa pelottavaa, uhkaavaa, väkivaltaista tai sen pyrkimyksenä on kohteen hiljentäminen. Usein vihapuheen tuottaja on anonyymi ja hän saattaa uhriutua, kun hänen puheeseensa puututaan.


2. Tue vihapuheen kohteeksi joutuneita. Suora vihapuheeseen vastaaminen ei välttämättä aina ole paras ratkaisu. Tällöin olisi hyvin tärkeää kuitenkin sitä huomatessa olla tukena vihapuheen kohteelle esimerkiksi elein tai sanallisesti, Netissä tämä onnistuu ilmiannoin, kommentein ja tykkäyksin. Netissä on myös ryhmiä, jotka ovat valmiita toimimaan yhdessä vihapuhetta vastaan.


3. Tuota vastapuhetta. Vastapuheen tarkoitus on tuottaa itse sisältöä internettiin, jotka tuovat esille sisältöjä, jotka perustuvat ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden periaatteeseen. Tätä on mahdollista myös tehdä omissa yhteisöissä tuomalla esiin, ettei vihapuhe ole hyväksyttävää. Vielä laajemmalla skaalalla on mahdollista vedota esimerkiksi kansanedustajiin tai muihin auktoriteetteihin vihapuheen vastustamisesta. Lisäksi on useita liikkeitä, joihin voit liittyä mukaan kampanjoimaan ihmisoikeuksien puolesta.


Vihapuheen vastustaminen voi olla vaikeaa ja sitä pitäisi tehdä omien rajojen mukaan. Muista omat rajasi, ja muista että pienimmätkin teot ovat erittäin merkittäviä. Kiitos työstäsi ihmisoikeuksien, demokratian ja yhdenvertaisuuden edistämisen eteen!


Lähteet: Globaalikoulu: vihapuheesta dialogiin, koulutusmateriaali vihapuhetta käsitteleville oppitunneille https://www.globaalikoulu.net/wp-content/uploads/2017/09/Plan_Vihapuhe_koulutusmateriaali_34s.pdf

Counter and Alternative Narratives (CANs) koulutksen materiaalit


Post by Oona H.

31 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page